Je gaat als kwaliteitsadviseur sociaal domein (Wmo) aan de slag binnen het team backoffice sociaal domein en specifiek binnen het cluster kwaliteit. Samen met drie directe collega’s vorm je een hechte groep waarbij kwaliteit de boventoon voert. Collegialiteit, eerlijkheid en positiviteit zijn belangrijke waarden. We werken graag samen en zorgen ervoor dat ieders kwaliteiten tot hun recht komen.
Onze expertise en integrale samenwerking dragen bij aan het optimaliseren van de processen binnen het sociaal domein om de beste (digitale) dienstverlening te bieden aan de gemeenschap. Want bij ons staat de inwoner op nummer één.
Geen dag is bij ons hetzelfde. Een uitje naar de rechtbank, het bijwonen van een beleidsoverleg of juist een casusoverleg. Regelmatig staat er een collega aan je bureau met een vraag. Tussendoor moet je ook nog een verweerschrift schrijven, werkproces opstellen en vergeet je niet dat je ook nog iemand moet bellen? Deze dynamiek maakt het werk juist zo boeiend en afwisselend!
Als kwaliteitsadviseur sociaal domein (Wmo) ga je aan de slag met een breed pakket aan werkzaamheden binnen het sociaal domein. Je signaleert en analyseert knelpunten in het bestaande beleid van de Wmo en gerelateerde wetten zoals de Jeugdwet, leerlingenvervoer en GPK. Daarnaast ondersteun je jouw collega, wiens focus ligt op de Jeugdwet. Je bent niet alleen een belangrijke vraagbaak voor zowel juridische als casuïstische vragen van het sociaal wijkteam en de backoffice medewerkers, maar ook actief betrokken bij beleidsaanpassingen.
Je houdt je bezig met het adviseren over en ontwikkelen en updaten van werkprocessen, methoden, procedures en tools voor de uitvoering van de werkzaamheden in het sociaal wijkteam en de backoffice. Daarbij is het uiteraard van belang om jouw collega’s ook mee te nemen in de ontwikkelingen door hen te trainen in de werkprocessen. In samenwerking met jouw collega’s van de uitvoering en beleid zorg je er als kartrekker voor dat beleid wordt geïmplementeerd en geborgd. Je maakt de vertaalslag van beleid naar praktijk!
Als jouw collega’s rapportages, ondersteuningsplannen en beschikkingen hebben opgesteld, voer je de kwaliteitscontroles uit. Een inwoner is het niet altijd eens met het besluit voor bijvoorbeeld een maatwerkvoorziening en kan dan een bezwaar indienen. Deze bezwaarschriften worden door jou behandeld. Tegen de uitkomst van deze behandeling kan een inwoner weer in beroep gaan. Ook deze stap, het behandelen van (hoger) beroepsschriften, wordt door jou opgepakt. Je vertegenwoordigt de gemeente in de gerechtelijke procedures.
Een rol met veel verantwoordelijkheid en diversiteit, waarin je de ruimte en vrijheid krijgt om jouw werk een goede invulling te geven. Op termijn kun je je werkzaamheden uitbreiden naar bijvoorbeeld de Jeugdwet en leerlingenvervoer, wat je de kans biedt om je expertise te verbreden en je impact te vergroten.
Je ben verantwoordelijk voor de volgende werkzaamheden:
Past deze baan bij je en herken je jezelf in dit profiel? Stuur dan jouw motivatie en cv vóór 7 november 2024 via de knop ‘Solliciteren’.
De vacature gaat offline, wanneer wij een nieuwe collega hebben aangenomen. Dit kan dus ook al vóór 7 november 2024 zijn.
Voor (nieuwe) medewerkers is een verklaring omtrent het gedrag (VOG) vereist.
Bouke Bresser
Teammanager backoffice sociaal domein
b.bresser@defryskemarren.nl
06 48 42 46 89